Aktuális szép szavak

Ne hamvakat őrizz; a lángot vidd tovább!

 

Amit a mai nők szépségápolás címén magukkal művelnek, azért egy használtautó-kereskedőt lesittelnének!

Egyszer ez is elkészül...

Rodrigó és Pamela
Vékony jégen táncoló vodkás gyilkos
Akik kilóra megvettek
Békából griffmadár
Szállj Saabadon

Címkék

911 (1) Citroen (1) Cosworth (1) Dell (2) DS (1) E6320 (1) EliteBook (1) Ford (7) Ford Sierra (2) Ghia (1) használtautó (2) hoax (1) HP (1) Latitude (2) Lenovo (2) Nikon (1) Nissan (1) notebook (1) Opel (1) Porsche (1) Senator (1) Sierra (8) Szépségkirálynő (1) találkozó (2) ThinkPad (2) X200 (1)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Xperia P – Élesen tompa

lasko_86 2013.01.12. 10:00

Előző szösszenetemben beszámoltam arról, milyen csalódást okozott az Xperia arc S a maga külső-belső nyűgjeivel. Majd adtam a márkának még egy esélyt, lássuk, változtatott-e valamin az Xperia P!

1.png

Hogy miért került hozzám a P, annak egészen egyszerű oka volt: imádtam képeken, tetszett, hogy fém, tetszett a dizájn, tudtam, hogy szép a kijelzője, hogy jó a zenei élmény… Azt vártam tőle, amit régóta kaptam ilyen cucctól: hogy kilóra megvegyen, hogy azon kapjam magam, hogy bár semmi dolgom vele, mégis ott van a kezemben, és tátott szájjal tapizom.
Aztán hónapokig ültem a cikken, és azt kérdeztem magamtól: most erről tényleg írni kéne? Nem volna-e elég, ha csendben elmormognám: rendben, legyőztél, Xperia P. De nem, te most kapni fogsz tőlem. Hideget is, meleget is, és igyekszem mindezt olyan arányban rád zúdítani, hogy a végén épp olyan legyen, mint te magad: ellentmondásokkal teli, fagyosan forró.

Kezdetben mégis bizalommal közelítünk hozzá, hiszen a 4 collon 540x960 pixelt felvonultató, valóban szép és magas fényerejű kijelző és a fém ház párosa eleve egy minőségi, jól használható készüléket ígér. Egészen addig, amíg meg nem tudjuk, hogy a fekete készülékekről leválik a festés, az alsó műanyag kupak idővel lötyögni kezd, a felette található, átlátszó műanyag sávon pedig nem mutatnak jól a karcok (ez különösen annak fényében fáj, hogy mégis baromi könnyen szaporodnak rajta). Ráadásul a nálam járt, egyébként teljesen újszerű készüléken a felső fém, és az alsó műanyag kupak egyaránt csálén állt, ez mondjuk azért érdekes, mert a hasonló hibákat lassan a kínaiak is igyekeznek kinőni... És amit azóta sem értek: banyek, ezek a gyárban nem veszik a fülükhöz a telefont? Mert akkor baromi hamar leesne nekik, hogy ezekkel a markáns sarkokkal az embernek már alig marad dolga az SZTK-ban: kiszúrni, felszúrni, mindent tud a fülünkkel, kényelmesen hozzásimulni viszont valahogy sehogy se.
Pedig a gombok és csatlakozók nagyon jó érzékkel kerültek elhelyezésre, a jobb oldalon külön érdemes üdvözölni a kamera billentyűt, amit mostanában divattá vált elhagyni, holott szerény véleményem szerint jóval többet hozhat a felhasználói élményen, mint amennyit a gyártó nyer az elhagyásával.

2.JPG

És ha már a kameránál tartunk, nosza, az egyéb szoftveres huncutságok taglalása előtt lőjünk pár képet!
Ezzel pedig megint kényes ponthoz érkeztünk. Sonyéknál ugyanis jól bevált szokás mindenféle Exmorokkal és nagyobbnál nagyobb megapixel-számokkal dobálózni, a vásárlók körében pedig szokás bedőlni neki, és elhinni, hogy ettől majd a mi Sony mobilunk agyba-főbe gyepálja a szomszéd tükrös gépét. Van egy rossz hírem: nem fogja. Az Xperia S képalkotási képességeiről olvashattunk már a nagy mobilarénás összehasonlító tesztben, és bizony messze nem tartozott az élmezőnybe a készülék. A P viszont rettentő meggyőzően képes előadni magát: tucatnyi funkció és beállítás közt kotorhatunk, a fókusz gyors, a képek pedig annyira jól mutatnak a 4 collos kijelzőn, hogy elhatároztam, végzek egy kis összehasonlítást az itthon fellelhető fotós cuccokkal. Főellenség a Motorola Atrix lett, etalon pedig a Panasonic TZ10.

o1p.2.jpgo2a.2.jpgo3t.2.JPGFentől le: Xperia P, Motorola Atrix Panasonic TZ10

A konklúzió röviden: az Atrixnak egészen kicsi a látószöge (igen, távolabbról fotóztam vele), és a saját kijelzőjén szemlélve az elkészült képeket, biztosra vesszük a P győzelmét. A monitor viszont nem hazudik, a P képe fakóbb, életlenebb, az Atrix fotóin a fekete feketébb... csak közben miért lila?! Viszont a Motorola az itt-ott beszűrődő fényt is jobban kezeli, no meg mintha a képstabilizálás is jobban működne a fotós képességeit egyébként egyáltalán nem reklámozó készüléken… Persze nincs mese, a makró teszten csúnyán elvérzett az Atrix, ugyanis olyan fátyol borult a képre, hogy az bármelyik esküvőn megállná a helyét. A TZ10-től pedig mindkettő megkapja a magáét, de a dolognak ez a része eddig sem volt kérdés.
Hölgyeim és uraim! Eredményt hirdetünk: mindhárom készülék dobogós helyen végzett!

m1p.2.jpgm2a.2.jpgm3t.2.JPGFentről le: Xperia P, Motorola Atrix, Panasonic TZ10

A Sony (Ericsson) mobilokat még valamiben hagyományosan jónak tartják, ez pedig nem más, mint a zenei élmény. Valóban, a készülékhez gyárilag mellékelt agybadugós füles több mint korrekt, ha itt is megpróbáljuk az Atrixhoz hasonlítani a végeredményt, akkor megállapíthatjuk, hogy a Sony egyazon beállítások mellett leheletnyivel ugyan, de vérszegényebb, ám tisztább hangzást produkál.
A külső hangszóróknál érdekes helyzet alakult ki, ugyanis ez már nem az a Motorola, és nem is az a Sony. Tehát a Motorola nem bömböl már úgy, mint azt a Milestone és a DEFY tette, a Sony pedig végre nem csak gumiszobában hallható. Hangyapöcsnyivel azért még mindig a Motorola vezet, az erőteljesebb, teltebb hangzás itt határozottan előny, a japánok viszont az ügyesen a készülék oldalára biggyesztett, és így asztalra téve sem torzító hangszóróval egyenlítenek.

Néhány szót a vibramotor is érdemel, ugyanis egészen finoman zizzen a telefon a kezünkben, ez jó. Aztán betesszük a zsebünkbe, és rájövünk, hogy a finomságnak ára van: készüljünk fel rá, hogy nem mindig fogjuk megérezni, ha keresnek minket.

3.JPG

A kétmagos, magonként 1 GHz-en ketyegő ST-Ericsson NovaThor U8500 processzor, a Mali 400-as GPU és az 1 GB-nyi RAM szépen viszi a hátán a 4.0-s Androidot, a rendszer gyorsan feláll, szépen, gördülékenyen működik, bár ha nekiállunk komolyabban használni, azért nem kell sokat várnunk egy-egy szaggatásra a menüben, de ez elvégre Android sajátosság (volt/lesz a 4.1-ig).
Rögtönzött sebességtesztünk alkalmával a Real Racing 2 viszonylag gyors betöltés után meggyőzően szépen futott, ráadásul a burkolat hőmérséklete sem vált zavaróvá, ez ismét egy jó pont.
Maga a menü egyébként Sonyéktól megszokottan stílusos, letisztult, szépen animált, plusz funkciókkal nincs eleresztve, ezért viszont én nem kötök bele a gyártóba, és nem is lovagolok oldalakon keresztül a témán, Android fut a gépen, használjuk hát a Play-t!

4.JPG

Gépre csatlakoztatva azonban rájövünk, hogy a P nem képes sima adattároló módban csatlakozni, helyette kapunk egy MTP kapcsolatot, ez nálam annyiban nyilvánult meg, hogy nem cserélhető lemeznek hívták a készüléket, és az ikonok egyenként rajzolódtak ki (és igen, a fájlátvitel sebességében is tetten érhető volt ez a ”sietség”). Igaz, hogy ezzel egy időben a telefon is képes a rajta tárolt fájlok között kotorni, de valahogy ez nem tud meghatni.
De végül is igazuk van, a microSD-vel való bővíthetőség hiány mellett már valóban eltörpül a tény, hogy az adatátvitel nem a leggyorsabbak közül való... Bár rövid közvélemény-kutatásom alapján a legtöbben beérnék a P 11 GB-nyi háttértárával, azért a digitális albumok, Full HD videók, gigabájtos mobil játékok és offline navigációk korában egyáltalán nem nehéz ekkora tárhelyet megtölteni. Ennek az árkategóriának pedig már nem a kompromisszumokról kéne szólnia, nem szeretnék minden reggel zenét válogatni aznapra, de még csak azon sem fogok agyalni, hogy vajon a játékoknak vagy a videóknak kéne-e külső meghajtóról indulni (mert igen, ilyenre is volna lehetőség, a készülék tudja az USB OTG-t).
Apró figyelmesség a Sonytól, hogy minden vásárlójának 25 GB-os online tárhelyet biztosít. Igen, még azoknak is, akiknek nincs mobilnetje, annak is, akinek 500 MB havi adatforgalmat foglal magában az előfizetése, és annak is, akinek alacsony a sávszélessége. Gratulálok.

És még mindig nem értek semmit. Olyan ez az egész, mintha a kínaiak nagy gurításként Audit akarnának gyártani. Látják, érzik ők, hogy milyennek kéne lennie, el is készítik, nyomokban luxusautót is tartalmaz a végtermék, de valami nem stimmel. Szépen jár a motor, mégsem húz annyira, mint a négykettes, kényelmes a bőrülés, de a szaga, meg ez a nyiszogás... Nem baj, fiúk, megcsináltuk, ha a törésteszten megkapjuk a két csillagot, mehet gyártásba.
A gond csak annyi, hogy kínaiak helyett itt arról a Sonyról beszélünk, amelytől ennek a filozófiának nagyon távol kéne állnia...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasduda.blog.hu/api/trackback/id/tr155010885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása